Wat bezielt je?

 

Zoveel jaar ervaring en nauwelijks opgemerkt. Nu een held en straks…?

Wat ben ik dan? Of moet ik me blijven bewijzen? Hopend of het eerbetoon blijvend is en bijdraagt aan de erkenning van de zorgprofessie. De Dag van de verpleging 200 jaar  is de geboortedag van Florence Nightingale, grondlegster van de hedendaagse verpleging.

Wat heeft het ons gebracht?

Zie de ontwikkeling die het vak verpleegkunde heeft doorgemaakt. Die jij als zorgprofessional hebt doorgemaakt. De zorgprofessional die je kunt worden door je te ont-wikkelen. Letterlijk en figuurlijk. Het vak beweegt en vraagt om nieuwe identiteiten. Is dat zo? Is dat ook voor jou zo? De invloed van de verpleegkundige is langzaam verdwenen. Hoe is dat zo gekomen? Waar hebben we het laten gaan?

De zorg is verdeeld en zelfs op delen verscheurt van binnen.

Je ziet onmacht, boosheid, passiviteit, vermoeidheid, onderwaardering, onbegrip, onduidelijkheid en ga zo maar door. En dan is er ook de andere kant van de medaille. Verdeeldheid leidt tot strijd. Luisteren naar elkaar, maakt dat we elkaar ontmoeten. Het vraagt ook om los te laten en ontregeling toe te laten. Ontregeling vraagt ruimte en Zijn. De bezieling van de ruimte en het Zijn is de uitdaging van de zorgprofessional die zich ont-wikkelt.

Houden we het zo nog wel vol? Worden we wel serieus genomen? Te midden van al deze dynamiek moet de zorg en jij overeind zien te blijven staan. Niemand kan deze situatie dragen. Ziek worden of vertrekken zal uiteindelijk de enige keuze zijn.

Grenzen aangeven en op professionele waarde worden geschat dat geeft helderheid. Sta op! Waar wil jij naar toe?  Heb jij bezieling in wat je doet? Wat zou je werkelijk willen? Kies je voor wat je werkelijk bezielt? Kies je voor ontwikkeling? Het is de Ziel die maakt dat je ergens naar toe wilt. Waar wil jij naar toe?

Sta jij op voor jezelf en je professie? Laat een krachtig geluid horen. Dit zijn wij. Hier staan wij voor!

Een vitale zorgprofessional = vitale zorg.