Stay or go 

Should I stay or should I go now? Should I stay or should I go now? If I go, there will be trouble. And if I stay it will be double. This indecision’s bugging me.

Deze song van The Clash popt direct in m’n hoofd op als ik haar zie zitten.

Ze ziet er moe en witjes uit deze zorgprofessional. De armen hangen slap naast haar, als lamme vleugels. Ik schrik van deze aanblik. Vooral de afgelopen 2 jaren heeft ze als wijkverpleegkundige gevochten voor haar cliënten. Tegen de stroom in. Ze is hulpeloos geraakt. Haar diepe motivatoren, haar waarden worden niet meer vervuld. Ze kan niet meer. De gezondheidszorg is gestoeld op keuzes maken. Vragen die gaan over leven en dood. Welke overwegingen en waarden liggen hieraan ten grondslag? Het is nog niet zo eenvoudig.

Ze wil het beste voor haar cliënten maar ondervindt veel last van de onduidelijke en tegenstrijdige regels. Ze ziet de zorg verschralen. Ze ziet de wanhoop. Ze ziet de bureaucratie. Ze ziet de ongelijkheid. Ze ziet de risico’s. Ze ziet de tekorten. Ze ziet het gebrek aan waardering en respect.

En niemand lijkt het te horen en te willen luisteren. Al jaren vecht ze voor haar beroep. De beledigingen die gemaakt worden van buitenaf raken haar diep. Minutensnoeper is ze genoemd. Ze is integer en met hart en ziel doet ze haar werk.

Ze wil zo graag en kan niet meer. Het is te veel, het is genoeg. Ze houdt nog steeds van het vak verpleegkunde. Ze staat voor een moeilijke keuze. Doorgaan of stoppen. Deze zorgprofessional heeft gekozen te stoppen als wijkverpleegkundige, voordat ze zelf ziek wordt. Haar hart huilt.  Ze had het zo graag anders gewild. Ze wil weer fladderen.

Herken je dit en wil je het ‘moeten’ stoppen voor zijn? Wellicht kan deelname aan de tweedaagse training hieraan bijdragen. Lees meer over de training via de onderstaande button.