Lef en Ballen

 

Woh wat een vakmanschap. Deze gewelven van de Martinikerk in Groningen stralen lef en kracht uit. Hoe kan het dat ‘halve ballen’ zo sterk kunnen zijn. Het lijkt zo onnatuurlijk en tegenstrijdig. Jij bent verliefd op je vak. Je werkt met hart en ziel. Je houdt veel ballen in de lucht. Je zet jezelf op de laatste plaats. En eerlijk je had nooit gedacht te gaan twijfelen over je vak.

‘Ik voel mij geïrriteerd en kapot aan het einde van de dag. Ik heb geen tijd meer voor mijzelf en loop op m’n reserves en toch bikkel ik maar door’ Herken je dit? Als ik nu niet verander dan hou ik het niet meer vol. Is de lol eraf. Je wilt waarde toevoegen en creëren maar, je wordt niet meer uitgedaagd. Het zijn de procedures, regels die gevolgd moeten worden. Je moet flexibel zijn en tegelijkertijd word je inflexibel gemaakt. Je vraagt je af: Wat gebeurt er nu? Waar kijk ik nu eigenlijk naar? Hou ik dit nog vol? Wat wil Ik? Als je niks doet brand je af.

Van orde, gele memo’s en procedures ontwikkelen de hersenen zich niet. Je loopt er zo gezegd op leeg. Wordt Vleugel Lam.  Je was altijd zo actief en nu ? Nu komt weinig meer uit je handen. Hoe lang wacht jij nog? Wanneer is het genoeg? Wat heb jij nodig om te blijven?

“Zit jij vast in je kader / verwachtingen en verlang jij naar dat je energie hebt voor de dingen die je leuk vindt om te doen, lol hebt in je vak, waardevol bent en gewaardeerd voelt, ruimte hebt voor nieuwe ideeën, je grenzen kunt aangeven, erkenning en waardering krijgt, weer uitdaging ziet in je werk?”

Want als je gaat bewegen krijgen de hersenen weer ingevingen, ontstaat er ruimte om te experimenteren, om nieuwe dingen te doen. Daag jij jezelf weer uit zodat je plezier hebt. Je creëert je eigen ‘speelruimte’ waarin je de energie en passie weer voelt en je ‘fouten’ mag maken.

Durf jij een stap opzij te zetten zodat je kunt veranderen? Een stap opzij maakt je niet kwetsbaar. Je kijkt vanuit een ander perspectief. Je wordt net zo sterk als de gewelven van de kerk. In het Zuid Afrikaans zegt men ‘Waarom dink iY’? Dat gaat ook over even afstand nemen, rust, tijd en speelruimte. Het niet allemaal te serieus en zwaar te nemen.

Je kunt de omstandigheid misschien niet veranderen. Hoe je ermee omgaat kun je wel veranderen. Heb jij het lef en ballen om jezelf weer uit te dagen? Je MindSet te veranderen, toekomst gericht te kijken?